התמכרות היא מצב של תלות גופנית ו/או פיזית בחומרים, בפעילויות או בהתנהגויות שונות. למשל, התנהגויות כמו אוכל, סמים, מין, הימורים, קניות או עבודה וחומרים כמו סמים ואלכוהול. למרות שההגדרה להתמכרות ברורה לכל ומופיעה ב-DSM (ספר האבחנות הפסיכיאטרי שנחשב לתנ"ך של כל מי שעוסק בתחום בריאות הנפש), עד היום לא ברור למה אנשים מסוימים נוטים להתמכר ולמה אחרים לא.
חלק מהמחקרים תולים את האשם בגורמים גנטיים וחלק בגורמים אישיותיים. למשל, סביר להניח שאנשים שמתקשים להתמודד עם רגשות, שסובלים ממצוקות רגשיות ומאירועי חיים מורכבים יפתחו דיכאון וחרדות שונות – מה שיביא אותם לנסות למצוא פתרון בחומרים/התנהגויות ממכרות. כאן חשוב לחדד את ההבדל בין הרגל להתמכרות:
- הרגל – פעילות שניתן להפסיק אותה בכל שלב כי היא אינה יוצרת תלות פיזית ו/או נפשית
- התמכרות – פעילות שגורמת לתלות כימית
כדי למנוע התמכרות כדאי לטפל בבעיה הראשונית כמה שיותר מוקדם, עדיף באמצעים טבעיים ככל הניתן כדי למנוע תופעות לוואי. למשל, דיקור סיני לדיכאון הוכח כתורם להרגעה ולאיזון הודות לעובדה אחת – הוא משחרר אנדורפינים שמשפרים את מצב הרוח ומקלים על ההתמודדות עם חרדה, עצבות, שינויים במצבי הרוח ועוד.
מה עושים כדי להיגמל מהתמכרות?
אם כבר התמכרתם לחומרים כאלה או אחרים יש להיגמל מהם מהר ככל האפשר. גם כאן, הרפואה הסינית בכלל והדיקור הסיני בפרט בא לעזרתכם. למשל, גמילה מסמים או מאלכוהול באמצעות אקופונטורה הפכה לפרקטיקה נפוצה בשנים האחרונות. הדיקור לא רק מצמצם את תופעות הלוואי כתוצאה מהגמילה, אלא גם מזרז את יציאת הרעלים מהגוף.
בניגוד לטכניקות גמילה טיפוליות אחרות (גמילה גופנית, עזרה פסיכולוגית, טיפול משפחתי וכו'), דיקור סיני יוצא מנקודת הנחה שגוף ונפש חד הם ולכן הוא מטפל לא רק בתסמיני הגמילה, אלא גם בשורש הבעיה שהביאה את האדם להתמכרות מלכתחילה ובעיקר – מקנה הרגלים לחיים בריאים ללא התמכרות באמצעות כלים יעילים ומקצועיים. המשמעות היא שדיקור סיני נותן אמנם מענה לבעיות הפיזיות של ההתמכרות, אבל גם מחזק ותומך באנרגיית החיים של המטופל.
גמילה מאלכוהול לפי הרפואה הסינית
במקרים רבים טיפול בהתמכרות לפי הרפואה הסינית כולל אלמנטים רבים שאינם רק דיקור, כולם בהתאמה אישית לאדם ולהתמכרותו הספציפית. למשל, טיפול בהתמכרות לאלכוהול יכול לכלול צמחי מרפא, אכילת פירות, נטילת תרופות שאותן רוקח הרופא ותוספי מזון שונים. לפניכם כמה דוגמאות:
מכיוון שאלכוהול פוגע בכבד, מומלץ לעשות שימוש בצמחי מרפא (למשל אלוורה) שבכוחם לחזק את הכבד ולשפר את פעילותו – מה שמונע או מעכב התפתחות של מחלות משניות כתוצאה מההתמכרות כמו צמקת הכבד. צמח מרפא נוסף שמומלץ לשימוש הוא גוטה קולה – צמח שמסייע לאדם להתגבר על תופעות לוואי של הגמילה מאלכוהול.
בנוסף, מיצי פירות (בעיקר מיץ הדרים ומיץ תפוחים שכולל רכז בננה) יכולים לצמצם את התשוקה שחש האדם לאלכוהול. כמו כן, מומלץ לאכול תמרים וענבים שבכוחם להקל על תסמיני הגמילה. בנוסף, התמכרות לאלכוהול יכולה לגרום לחוסרים תזונתיים כמו ויטמינים (בעיקר ויטמין בי וויטמין סי) , חומצות שומן ומינרלים כמו סידן, כרום, מגנזיום ואבץ. לכן מומלץ להכניס מאכלים/תוספי מזון עם אלמנטים אלו לתפריט הקבוע.